dilluns, 1 d’octubre del 2012

Club de Lectura per adults

Ahir el grup del Club de Lectura varem ser molt afortunats doncs ens van acompanyar en Raimon Artís, fill de l’Avellí Artís –Tísner- i en Carlos Guzman Moncada, professor universitari, crític literari i traductor mexicà. Llicenciat en Letras Hispánicas per la Universidad Nacional Autónoma de México i doctor en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. És l'autor de En el mirall de l’altre: Paraules d’Opòton el Vell, l’escriptura dialògica d’Avel•lí Artís-Gener, publicat per l’Abadia de Montserrat.


Varem retre homenatge a un autor català en el centenari del seu naixement, Tísner va ser narrador, periodista, ninotaire, escenògraf i pintor. En reconeixement a la seva obra l’any 1997 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Varem parlar sobre Paraules d’Opòton el vell, una crònica de la conquesta d’Amèrica narrada a la inversa. La novel•la, elaborada a Mèxic, va requerir un enorme recerca de documentació històrica i antropològica. Està considerada per la crítica com una obra mestra pel seu artifici lingüístic i estructural.

L'autor, a través d'aquesta construcció lingüística, ens vol oferir l'altra cara de la història i ho fa a través del canvi de punt de vista narratiu doncs intenta explicar la vida i costums gallecs des del prisma de la cultura asteca, la qual cosa els mostra ridículs i absurds. D'aquesta manera, amb una bona dosi d'ironia i sarcasme, relativitza les veritats absolutes i condemna la imposició d'uns pobles sobre els altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada